W dniach 14-15 czerwca 2025 r. na błońskim targu odbył się Festiwal Kultury Kulinarnej WSCHÓD–ZACHÓD – wydarzenie, które miało na celu połączenie smaków i tradycji kulinarnych różnych kultur. Niestety, pomimo ciekawego pomysłu i zaangażowania organizatorów, frekwencja była znacznie niższa niż zakładano, a także niższa niż w zorganizowanym w maju festiwalu sera i wina.
Na miejsce przybyło niewielu gości, zdecydowanie mniej niż w maju (festiwal sera i wina), chociaż oferta była ciekawa: burgery, pinsa, mochi, bulion dashi, krewetki, halloumi, pierogi, raclette, gofry, onigiri, kluski z kimchi, makarony z kręgów sera, matjasy, wino, piwo, chałwy, oliwki, kawa, miody – w tym pogadanki o potrawach, ich historii oraz oczywiście degustacja. Brak większego zainteresowania może wynikać z kilku czynników: niewystarczającej promocji wydarzenia, formuły, która może nie do końca trafiła w gusta mieszkańców, a także konkurencja innych imprez odbywających się w tym samym czasie w najbliższej okolicy.
Pomimo niższej frekwencji niż tej na festiwalu sera i wina, który odbył się w maju, wydarzenie odbyło się w dobrej atmosferze – wystawcy, którzy wzięli w nim udział, wykazali się profesjonalizmem i pasją. A odwiedzający festiwal z pewnością byli usatysfakcjonowani.























